14 Kasım Dünya Diyabet Günü
30 Kasım 2017

Diyabetes Mellitus, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Normal metabolizma ile ilgili besinler vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glikoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa yada etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için , glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesine neden olur. Diyabetes Mellitus hastalığının belirtileri çok susama, sık idrara çıkma, sürekli yemek yeme isteği,açıklanamayan kilo kaybı,idrarda keton tespit edilmesi,yorgunluk,görüntüde bulanıklık,yaraların geç iyileşmesi,sık hasta olmak,sık sık idrar yolu enfeksiyonu olmak,deri enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonlardır. Diyabetin 2 tipi vardır. Tip I Diyabet her yaşta gelişebilse de genellikle çocukluk ve ergenlik çağlarında belirti vermeye başlamaktadır. Çok daha sık görülen Tip II Diyabet ise her yaşta gelişebilir ve sıklıkla önlenebilir. Diyabet riskini artıran faktörler genetik faktörler, aşırı kilolu olmak, fiziksel aktivite azlığı, ileri yaş, hamilelikte diyabet hikayesi,yüksek tansiyon,yüksek kolesterol şeklinde sıralanabilir. Kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.(Kalp damar hastalıkları riskini ciddi bir biçimde artırır, sinir hasarı, böbrek hasarı, diyabetik ayak,göz hasarı,enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık,kanser vb.)
Diyabet hastalığının tanısı için açlık kan şekeri ve Hemoglobin A1C düzeyinin ölçümü yapılmalıdır. Açlık kan şekeri 110mg/dl üzerinde ise tokluk kan şekeri 180mg/dl üzerinde ise şeker hastası kabul edilirsiniz.
Diyabet hastalığının tedavisinde ilaç tedavisiyle birlikte sağlıklı bir diyet ve egzersizin yeri çok önemlidir. Kilo fazlası varsa zayıflamak ve ideal kiloya ulaşmak hedeflenmelidir. Az ve sık yemek yenmeli, öğün atlanmamalı ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu hastalık ömür boyu bizimle yaşayacaktır.